Hvilken rolle har motion for katten?

Regelmæssigt fysisk aktivitet er afgørende for at holde din kat sund og slank. Med regelmæssig motion er det ikke kun lettere at holde den slanke linje for katten, det øger også kattens velvære:

-​Resulterer i energiforbrug som gør det nemmere at tabe sig.

-​Forebygger risikoen for muskeltab forbundet med kuren.

-​Ud over en lavere livskvalitet og begrænset bevægelighed øger overvægt risikoen for ledskader, hjertekar- og åndedrætsygdomme og diabetes.

-​Stimulere katten mentalt, da katte har et naturligt behov for at jage gennem hele livet – også selvom de får mad nok.

Måder at aktivere din kat

​Husk - du behøver ikke lege flere timer hver dag med din kat. Start gradvist op med to eller tre gange om dage i 2 minutter pr. gang. Herefter kan du gøre det et par gange om dage i 5-10 minutter pr. gang. Selvom det virker som korte perioder vil det gøre en stor forskel og din kat vil elske det!

Brug evt. ”fiskestænger” med fjer eller andet legetøj i spidsen, legetøj du kan trække hen over gulvet eller andet din kat kan jage.

Husk – katten skal altid have mulighed for at fange en genstand ved legens slutning så de ikke taber lysten og frustration undgås.

Legetøj som katten kan lege alene med, er et godt supplement til aktivering. Men husk det kan ikke erstatte din daglige leg med katten.

Et sikkert hit er små genstande, som kan hoppe/rulle hen over gulvet, ex. Små bolde, falske mus/rotter. Man kan også sætte ”fiskestænger” med fjer fast på en genstand så katten selv kan fange rundt efter den. Brug forskellige ting hver dag når du skal aktivere din kat – katte elsker nye ting.

Et oplagt sted at aktivere din kat er gennem dens mad.

Katte elsker at arbejde for føden, da det er en del af deres natur. Du kan gemme dens mad i huset som katten så skal finde. Start med at gemme det nemme steder og gør det sværere efterhånden som din kat forstår legen. Man kan også købe legetøj der aktiverer katten mens den spiser.

Men man kan også selv lave aktivitetslegetøj.

Paprør fra toiletpapir/køkkenruller - hvor man lukker enderne og laver huller i så katten skal rulle rundt med den for at få sit foder – her er det også en god ide at starte ud med lidt større huller og så gøre det gradvist svære når katten har fundet ud af hvad legen går ud på.

Man kan også rengøre mælkekartoner, sætte dem sammen i forskellige længder med forskellige åbningsstørrelser, så katten skal ”fiske” fodret ud med forpoterne. Samme princip kan man gøre med toilet- køkkenruller som står lodret i forskellige højder som katten så skal ”fiske” sit foder op af rørene.

Det gælder ved al ny leg du præsenterer din kat for – gør det lidt nem i starten så den ikke mister lysten til det og gør det gradvist svære og husk altid at legen slutter med en lille godbid.

Gåture i det fri er ikke kun for hunde, men det vil indekatte synes om. Katte kan sagtens trænes til at gå i sele og snor. Men husk ikke at have for store ambitioner om at din kat skal gå pænt eller gå på plads. Lad i stedet din kat nyde friheden til at bevæge sig, snuse og undersøge miljøet.

Tænk opad – katte elsker at komme op, klatre og kunne se ud over rummet. Lav hylder, som du beklæder med anti-skrid materiale og lad din kat springe op på dem. Lav evt. en plads i vindueskarmen eller lav/køb et kattetræ​.